Coaching – a kezdetek

Ha egyszerűen szeretném valakinek elmondani, hogy mi az a coaching, akkor legkönnyebben Timothy Gallway edző (azaz coach) szavaival tudnám ezt megtenni:
„A coaching felszabadítja az emberekben rejlő lehetőségeket, hogy ennek révén maximalizálni tudják teljesítményüket.”

De hogyan is történik mindez? Első alkalommal 1974-ben publikált könyvében (The Inner Game of Tennis) ír arról, hogy minden játékos két játékot játszik. Egy külső és egy belső játékot. A külsőt a háló, a vonalak, az ellenfél ellen, a belsőt pedig – mely a fejünkben zajlik – félelmeink és szorongásaink ellen, melyek sokkal nagyobb ellenfélnek bizonyulnak, mint az, aki a háló túloldalán éppen egy jól irányzott fonákkal üti vissza a labdát. Gallway úgy gondolkodott, hogy igazán jó teniszező nem akkor leszel, ha a technikádat fejlesztem (azaz tanítalak), hanem akkor, ha segítek neked a belső félelmeiddel megküzdeni (vagyis úgy támogatlak, hogy közben saját magadtól/magadról tanulj).

Első coach mesterem egy ilyen ábrával szemléltette mindezt. Azt mondta: két módon is növelhető az emberek e rajz által mutatott teljesítménye: ha tanítalak, azzal megnövelem a benned lévő lehetőségeket (potenciált), és ezáltal szükségképpen a teljesítményed is növekedni fog – ezt csinálja egy tanácsadó. Edzőként, coachként viszont abban foglak támogatni, hogy az interferenciát (vagyis a belső gátló tényezőket) csökkentem, ami által szintén nőni fog a teljesítményed, csak hogy nem friss tudás megszerzésével, hanem a már eleve benned lévő képességek felszabadításával.

Gallway – e teniszben használt – szemléletével indult útjára a coaching előbb az üzleti életben (business coaching), majd a magánéletben előforduló kihívások támogatására (life coaching). Míg Gallway abban támogatta teniszezőit, hogy kizárólag a labdára, és az azzal kapcsolatos céljaikra fókuszáljanak, coachként a trükköm hasonlóan ehhez abban áll, hogy strukturált beszélgetéseinkben a saját figyelmedet segítem céljaid irányába fókuszálni.

Ha tetszett, oszd meg itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük