Új év, új élet…

...avagy hogyan törjünk ki megunt, mégis jól berögzült szokásaink fogságából?

Új év, új élet, új fogadalmak – de legalábbis új elhatározások. Miért pont ilyenkor? Mert most olyan emelkedett a pillanat, hogy valami változzon velünk, körülöttünk, s az év fordulásával forduljanak mindennapjaink is.

Én, ha nem is teszek fogadalmakat, de el-el határozok ezt-azt. Pl. egyik évben arra gondoltam, hogy többet nem a gyorséttermi lánc egyik kiváló étterméből veszem a reggelim. Voltak pro és kontra érveim, de összességében jó ötletnek tűnt. De miért is nem tudtam ellenállni a kísértésnek? Pedig már próbáltam korábban is. Többször.

Mert a mozdulatok, ahogy tekerem a kormányt, hogy megálljak az 1-es, majd a 3-as ablaknál, a kimondott szavak (amiken már gondolkodni se kell), és a cserébe kapott csodálatos reggeli szendvics formájában testet öltött jutalom egy olyan begyakorlott szokásrendszer részei voltak, amelyet a sok-sok gyakorolás révén mélyen elültettem a zsigereimbe.

Ma már tudom: több módja is van szokásaink megváltoztatásának. Az egyik, hogy a szokáshurok egy elemét megváltoztatjuk. De mi is az a szokáshurok? Nem más, mint a jel – rutin – jutalom hármasa. Minden nap a gyorsétterem mellett autóztam el, ahogy az égbe törő emblémát megláttam, agyam tudtomon kívül felismerte a jelet, melynek hatására a jól begyakorolt rutint (szokást) végigcsináltam, majd a jól megérdemelt jutalommal zártam a hurkot, vagyis kiélveztem az ínycsiklandozó szendvicsem minden falatkáját.

Amikor már megvolt az elhatározás, de még mindig ismétlődtek a mozdulatok, egyre csak kerestem, hogy lehetne darabokra törni ezt az átkozott rutint? S akkor, egy nap, Charles Duhigg könyve megadta a kulcsot számomra: mi lenne, ha a munkába járáshoz új útvonalat választanék, és ezzel a szokást beindító jelet eltüntetném ebből a hurokból?

Többek közt erről is szól a Szokás Hatalma, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki szeretné megérteni, hogyan is működnek mindennapi szokásaink, és hogyan törhetünk ki fogságukból. Újév alkalmából mindenkinek boldog új szokásokat kívánok!

Ha tetszett, oszd meg itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük